Leermiddelen 01/09/24
Hoe zit dat juist?
KOOGO roept lokale besturen op om gelijke onderwijskansen te bevorderen.
Met de start van het nieuwe schooljaar richt KOOGO, samen met het Netwerk tegen Armoede, Krijt vzw, de Kwaliteitsalliantie, De Scholierenkoepel, SAAMO, GO! ouders, en VCOV, zich tot alle lokale besturen in Vlaanderen met een dringende oproep: maak het verschil voor kinderen die in armoede opgroeien.
In Vlaanderen leeft gemiddeld 12,1% van de kinderen in armoede. Deze kinderen hebben vaak niet dezelfde kansen in het onderwijs door financiële obstakels zoals het ontbreken van leermiddelen, boeken en andere schoolmaterialen.
Lokale besturen spelen een cruciale rol in het versterken van gelijke onderwijskansen. Wij vragen hen om samen te werken met scholen, welzijnsorganisaties, ouderverenigingen en andere partners om concrete maatregelen te nemen. In de oproep worden concrete voorbeelden gegeven waar gemeentebesturen mee aan de slag kunnen om kansarmoede aan te pakken.
Ook Caroline Vrijens, de kinderrechtencommissaris, steunt dit initiatief:
“Ik ben bezorgd om de onderwijskansen van kinderen en jongeren in armoede. Allerlei omgevingsfactoren maken het deze leerlingen moeilijker: het ontbreken van een rustige plek thuis om voor school te werken, van computers en internet of zelfs van handboeken, die voor sommige kinderen en jongeren onbetaalbaar zijn.”
Als onderdeel van deze oproep biedt KOOGO de Masterclass ‘Gezinnen in Armoede op School’ aan. Deze masterclass is specifiek ontworpen voor onderwijsprofessionals en geeft hen de nodige tools om de onderwijsuitdagingen van gezinnen in armoede beter te begrijpen en aan te pakken. Meer informatie over de masterclass is te vinden op onze website.
Ben je op zoek naar info over ouderbetrokkenheid en armoede? Klik hier.
Wil je als ouder weten wat je zelf kan doen om de kosten beheersbaar te houden? Bekijk onze tips!
"Ik ben bezorgd om de onderwijskansen van kinderen en jongeren in armoede. Allerlei omgevingsfactoren maken het deze leerlingen moeilijker: het ontbreken van een rustige plek thuis om voor school te werken, van computers en internet of zelfs van handboeken, die voor sommige kinderen en jongeren onbetaalbaar zijn."
Caroline Vrijens, Kinderrechtencommissaris
contactgegevens
Vragen? Neem contact op met Marieke van KOOGO.
vragen?
Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.
Zoektermen: Leermiddelen, Lokale besturen, Armoede, Gelijke onderwijskansen