Verbindende onderwijscafés
- Marieke van KOOGO
In het onderwijscafé is iedereen welkom die zit met vragen over onderwijs. Maar ouders mogen ook langskomen om gewoon een praatje te maken om zo andere ouders te ontmoeten.
De onderwijsambassadeurs luisteren er naar ouders, beantwoorden hun vragen in verschillende talen en delen zelf hun persoonlijke ervaringen met onderwijs in Vlaanderen.
onderwijscafés voor ouders met een andere thuistaal ...
Wat is een onderwijscafé?
Een onderwijscafé, georganiseerd door FMDO, brengt anderstalige ouders en onderwijsambassadeurs samen. Deze ambassadeurs, zelf ouders met ervaring in het Vlaamse schoolsysteem, begrijpen de uitdagingen waar anderstalige ouders mee te maken hebben. FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) faciliteert deze ontmoetingen en versterkt de diverse gemeenschappen van vandaag en morgen.
Onderwijscafés bieden een waardevol platform voor ouders, waar informatie, ondersteuning en verbinding centraal staan. Door samen te werken kunnen we de kracht van diversiteit inzetten om ouders te empoweren en het onderwijssysteem toegankelijker te maken.
Het verloop van een onderwijscafé
In een ontspannen sfeer delen ouders ervaringen en stellen vragen aan onderwijsambassadeurs. Deze ambassadeurs beantwoorden vragen in verschillende talen en bieden persoonlijke inzichten. Het café fungeert als een brug tussen ouders en scholen, waarbij ook praktische hulp geboden wordt, zoals vertalingen en verwijzingen naar ondersteunende instanties.
Een oudercafé in Oostende
Een concreet voorbeeld uit Oostende illustreert het succes van deze aanpak. In een informele setting komen ouders met diverse achtergronden samen. De locatie, een bekende sociale ontmoetingsplek, draagt bij aan de laagdrempeligheid. Ouders vinden er niet alleen antwoorden op hun vragen over onderwijs, maar bouwen ook sociale banden op.
Zelf een oudercafé organiseren
Als ouderwerking kun je een onderwijscafé opzetten volgens het FMDO-model. Dit houdt in dat je de behoeften in kaart gaat brengen, het betrekken van tweetalige ouders als ambassadeurs en het zorgen voor een toegankelijke omgeving tijdens de bijeenkomsten. Het doel is om anderstalige ouders te ondersteunen en de verbinding tussen ouders en scholen te versterken.
Als je binnenkomt voel je onmiddellijk dat er een ontspannen sfeer hangt. Er zitten verschillende groepjes mensen met elkaar te praten. Een groepje dat Russisch spreekt, een groepje Arabisch sprekende ouders, twee mensen die in het Armeens aan het praten zijn en nog wat losse gesprekken.
Marieke van KOOGO
contactgegevens
Wil je meer weten over het opzetten van een onderwijscafé in jouw regio?
Neem dan contact op met FMDO via onderstaande gegevens:
- Brugge & Roeselare: makemin@fmdo.be
- Kortrijk: Ella@fmdo.be
- Oostende: tine@fmdo.be
je eigen praktijkvoorbeeld op de koogo-website?
Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw initiatief.