de decretale ouderraad

over de decretale ouderraad als officieel adviesorgaan van de school

hoe zit dat juist?

Een decretale ouderraad is een officieel adviesorgaan, maakt deel uit van de school en valt onder de regels van het participatiedecreet.  

Ze bestaat uit ouders met kinderen op school (vrijwilligers). De decretale ouderraad vaardigt ouders af in de schoolraad. De ouderraad is een vertegenwoordiging van alle ouders van de school en houdt daarom alle ouders op de hoogte van zijn standpunten en activiteiten. 

De decretale ouderraad kan op vraag van de schoolraad advies geven en kan op eigen initiatief het schoolbestuur adviseren over alle thema’s waarover de schoolraad bevoegdheid heeft. Wil je weten welke bevoegdheden dat juist zijn? Lees ze in dit artikel over de overlegbevoegdheden.

De ouderraad heeft een huishoudelijk reglement met een aantal verplichtingen uit het participatiedecreet. Alle leden van KOOGO hebben toegang tot gratis sjablonen voor het opstellen van een huishoudelijk reglement.

Is een school verplicht om een ouderraad te hebben? 

De school moet een decretale ouderraad oprichten als minstens 10% van de ouders dat vraagt, voor zover dit percentage ten minste drie ouders betreft. Een school kan ook op eigen initiatief een decretale ouderraad op richten en hoeft dan de ouders niet te bevragen. 

Wanneer en hoe moet je een ouderraad oprichten? 

De decretale ouderraad wordt samengesteld voor 4 jaar. De zetelende ouderraad bepaalt hoe de volgende ouderraad zal worden samengesteld. Elke ouder moet zich kandidaat kunnen stellen om lid te worden van de ouderraad. Als er nog geen zetelende decretale ouderraad is, neemt het schoolbestuur het initiatief voor de oprichting. 

Lid van KOOGO? Bekijk het stappenplan.

Bron: Departement Onderwijs en Vorming 

De school moet een decretale ouderraad oprichten als minstens 10% van de ouders dat vraagt, voor zover dit percentage ten minste drie ouders betreft.

contactgegevens

Wil je meer weten over de decretale ouderraad, neem dan contact op met Marieke van KOOGO.

nuttige koogo-links

Volg de gratis basisvorming van KOOGO voor meer inzichten over de organisatie van je ouderwerking.

vragen?

Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.

Winkelwagen
Scroll naar boven