Wat is het LOP?
Hoe zit dat juist?
Wat is een LOP? LOP is de afkorting voor Lokaal OverlegPlatform. In dit overlegplatform wordt nagedacht over hoe men in een regio (een gemeente, stad of enkele gemeenten en steden samen) de gelijke kansen voor elk kind in het onderwijs kan vergroten.
Hoeveel LOP’s zijn er?
Er zijn 70 LOP-regio’s verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Elke regio komt overeen met een grondgebied dat ongeveer gelijk is aan een gemeente of stad. De Vlaamse regering bepaalt deze regio’s. LOP’s worden apart opgericht voor het basisonderwijs en voor het secundair onderwijs. Een lijst met LOP’S kan je vinden op de website van Agodi.
Wat is het doel van een LOP?
Het doel van elke LOP is:
- zorgen dat alle leerlingen goed kunnen leren en zich kunnen ontwikkelen
- voorkomen dat leerlingen worden buitengesloten, gescheiden op basis van kenmerken of gediscrimineerd
- zorgen dat mensen goed met elkaar omgaan door het bevorderen van sociale samenhang.
Hoe doet een LOP dat?
Het LOP doet onderzoek naar de situatie in het onderwijs en geeft advies op welke manier ieder kind gelijke kansen kan krijgen in het onderwijs.
Het LOP bemiddelt bij inschrijvingsproblemen, ondersteunt ouders en scholen tijdens inschrijvingen.
Wie zit er in het LOP?
In het LOP zitten niet alleen onderwijsmensen, maar ook partners van het onderwijs, vb. armoedeorganisaties, Vlaamse Scholierenkoepel, De Schoolbrug, ouders, … . Zij helpen allen mee om gelijke onderwijskansen in de regio te vergroten.
Ik wil LOP-ouder worden
Wil je graag in een LOP de stem van ouders laten horen? Neem dan contact op met Samira, de medewerker diversiteit van KOOGO. Zij zal je op weg helpen en alle info geven die je nodig hebt.
contactgegevens
Wil je meer weten over het LOP, neem dan contact op met Samira van KOOGO.
meer info
vragen?
Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.
Zoektermen: LOP, Lokaal Overleg Platform