Niet akkoord met de klassenraad

hoe zit dat juist?
Aan het einde van elk schooljaar beslist de delibererende klassenraad of een leerling geslaagd is. Die klassenraad bestaat uit de leerkrachten van het leerjaar en de directeur. Samen bekijken ze of de leerling de doelen van het leerplan voldoende bereikt heeft om door te stromen.
Wie beslist of een leerling geslaagd is?
Aan het einde van elk schooljaar beslist de delibererende klassenraad of een leerling geslaagd is. Die klassenraad bestaat uit de leerkrachten van het leerjaar en de directeur. Samen bekijken ze of de leerling de doelen van het leerplan voldoende bereikt heeft om door te stromen.
De klassenraad beslist over:
het toekennen van een oriënteringsattest (na elk leerjaar),
een getuigschrift (na de 1e en 2e graad),
een diploma (na de 3e graad).
Soms wordt een extra proef opgelegd, zoals een herexamen of vakantiewerk, vooraleer een definitieve beslissing wordt genomen.
Ouders en leerlingen hebben het recht om het verslag van de klassenraad in te kijken, maar enkel het deel dat over de eigen leerling gaat.
Heeft een leerling geen getuigschrift of diploma behaald? Dan kan dat later nog via de examencommissie secundair onderwijs.
Niet akkoord met de beslissing van de klassenraad?
Ouders die de beslissing van de klassenraad betwisten, kunnen beroep aantekenen. Maar eerst moet er een overleg plaatsvinden met een afgevaardigde van het schoolbestuur, meestal de directeur. De school mag dit overleg niet weigeren en maakt er een schriftelijk verslag van. Toon met concrete argumenten aan waarom je het niet eens bent met een evaluatiebeslissing. Na het gesprek kan de directeur beslissen om de klassenraad opnieuw samen te roepen.
Wat je precies moet doen als je niet akkoord bent met je attest, staat in het schoolreglement van jouw school. Het is belangrijk dat je daarin leest hoe je het in jouw school aanpakt.
Volg de stappen voor een correct verloop van de procedure:
Vraag een gesprek met een iemand van het schoolbestuur, meestal de directeur. Na dit gesprek wordt er beslist of er een nieuwe klassenraad komt of niet.
Komt de klassenraad opnieuw samen, dan wacht je uiteraard het resultaat af.
Komt er geen nieuwe klassenraad of ben je het niet eens met de nieuwe beslissing van de klassenraad, dan kunnen je ouders verdere stappen nemen.
timing!
De school moet duidelijk meedelen wanneer en hoe het resultaat bekendgemaakt wordt. Dit staat in het schoolreglement. Ook de procedure en termijnen voor beroep zijn daar opgenomen.
Wie bijvoorbeeld te vroeg op vakantie vertrekt en daardoor het resultaat mist, wordt toch geacht het ontvangen te hebben.
Werd je niet correct geïnformeerd? Dan kan de beroepstermijn met vier maanden verlengd worden.
Let op: sinds kort geldt het vermoeden van deskundigheid van de klassenraad.
Dit betekent dat er wordt uitgegaan van de deskundigheid van leerkrachten en de klassenraad en dat ouders of leerlingen een gebrek aan deskundigheid moeten kunnen aantonen met concrete argumenten.
in beroep gaan en verdere stappen ondernemen?
- Van je school: leraren, schoolbestuur en of de directeur
- Van buiten de school: bijvoorbeeld leden uit het ouderraad, de leerlingenraad of een leraar van een andere school uit de scholengemeenschap
De leden van de beroepscommissie moeten op een neutrale manier naar jouw vraag kijken. Dat garandeert een frisse blik op jouw zaak.
Volg de stappen voor een correct verloop van de procedure:
- Schrijf een ‘verzoekschrift’ om ‘beroep aan te tekenen’ met de datum en de handtekening van je ouders of opvoedingsverantwoordelijke. Dat stuur je aangetekend op naar je schoolbestuur.
- De beroepscommissie bekijkt je zaak. Mogelijk geven ze je een opdracht of proef, zodat je kan aantonen dat je de leerstof aankan. Vervolgens nemen ze een beslissing.
- Ten laatste op 15 september van het volgende schooljaar krijg je schriftelijk de beslissing van je school. Voor opleidingen die op 31 januari eindigen is dat 15 maart van hetzelfde jaar.
De beroepscommissie kan de beslissing van de klassenraad bevestigen of wijzigen. Eventueel kan ze hiervoor bijkomende proeven of opdrachten opleggen.
Alle informatie over de beroepscommissie en de beroepsprocedure vind je in het schoolreglement. Lees dit dus zeker eerst eens door.
Wat kan het CLB doen?

contactgegevens
Wil je meer weten over attestering in het secundair onderwijs, neem dan contact op met An van KOOGO.
vragen?
Heb je vragen over het secundair onderwijs van je kind, klassenraden en het attest van je kind? Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.
Contacteer het Informatiepunt voor Ouders en Leerlingen in het Secundair Onderwijs:
Contactformulier
Zoektermen: Klassenraad, beslissing, attest, niet akkoord, wat doen