meertalige ouderbevraging

Over hoe je met ouderbevragingen je schoolbeleid versterkt

Hoe zit dat juist?

Hoe ervaren ouders de school van hun kind? Wat loopt goed, waar is ruimte voor groei? De KOOGO-ouderbevraging helpt je om ouders een stem te geven – laagdrempelig, anoniem en in zeven talen. Zo bereik je veel ouders  en kan je werk maken van een sterk partnerschap tussen school en ouders.

De Vlaamse onderwijsinspectie verwacht dat scholen inzetten op ouderbetrokkenheid en communicatie met ouders. Maar nog belangrijker: door ouders systematisch te bevragen, geef je hen écht een stem. Je verzamelt waardevolle informatie die helpt om de schoolpraktijk beter af te stemmen op wat leerlingen nodig hebben. Hoe meer ouders je bereikt, hoe breder en rijker het beeld. Dat leidt tot beter onderbouwde beslissingen en sterker schoolbeleid.

Een krachtige manier om hiermee aan de slag te gaan, is de KOOGO-ouderbevraging. Deze tool, die gratis gebruikt kan worden door schoolbesturen, scholen en ouderwerkingen, is een gestructureerd instrument om ouderfeedback te verzamelen. Het resultaat? Meer inzicht, betere afstemming en sterker beleid.

Meertalig én op maat van jouw school

De bevraging bestaat uit 98 vragen, verdeeld over 11 thema’s:

  • De school en de buurt
  • Opvang door de school en de buitenschoolse opvang
  • Schoolkosten
  • Contact tussen school en ouders
  • Samenwerking tussen school en ouders (ouderwerking)
  • Communicatie en bereikbaarheid
  • Onderwijskwaliteit
  • Regels en afspraken
  • Welbevinden van de leerlingen
  • Evaluatie van de leerlingen
  • Open vragen

Je kiest zelf welke vragen je wil stellen. KOOGO raadt aan om tussen 12 en 20 vragen te gebruiken, of te werken rond één à twee thema’s. Hoe minder vragen, hoe groter de kans dat ouders invullen, en hoe gerichter je met de antwoorden aan de slag kan.

De vragen verschijnen in zeven talen (Nederlands, Frans, Engels, Turks, Arabisch, Bulgaars en Pools), de antwoorden worden in het Nederlands ingevuld. Dat maakt deze bevraging niet alleen inclusief, maar ook een oefenkans Nederlands.

Aan de slag

Een handig stappenplan loodst je door het hele proces: van kopiëren en aanpassen tot publiceren, delen en opvolgen. Hieronder vatten we de belangrijkste stappen en adviezen voor je samen.

Stap 1: Bepaal je doel

Waarom wil je ouders bevragen? Wat wil je met de antwoorden doen? Denk hierover na met het schoolteam of de ouderwerking. Voorbeelden van mogelijke doelen:

  • Ouders de kans geven om mee te denken
  • Checken of het schoolteam of de ouderwerking goed inschat wat leeft
  • Tevredenheid peilen over de school of ouderwerking
  • Input verzamelen voor actieplannen of zelfevaluatie
  • Betere afstemming op kinderen via informatie van ouders
  • Evolutie in tevredenheid meten (door regelmatig te bevragen)

Je doel bepaalt mee welke clusters en vragen je best kiest, en hoe je de resultaten verwerkt en bespreekt.

Stap 2: Kies je clusters en vragen

Kies één of meerdere thema’s uit die aansluiten bij je doel. Maak een preselectie van relevante vragen. “Less is more”: stel minder vragen, zodat meer ouders effectief antwoorden en jij gerichter met de data aan de slag kan.

LET OP: Pas de tekst van de vragen niet aan. De vertalingen zijn afgestemd op de exacte bewoording van elke vraag. Als je een vraag aanpast, kloppen de vertalingen niet meer. 
 

Sommige vragen lijken interessant, maar passen niet bij je huidige doel. Hou ze bij voor een volgende bevraging. Regelmatig kort bevragen werkt beter dan één grote vragenlijst.

Bepaal ook wanneer je de bevraging inzet: rond oudercontacten, aan het begin of einde van het schooljaar, jaarlijks of per leerjaar… Als je evolutie wil meten, stel je bij voorkeur (deels) dezelfde vragen bij een volgende bevraging.

Stap 3: Denk na over bereik en ondersteuning

Hoe meer ouders je bereikt, hoe representatiever de resultaten. Bekijk hoe je het invullen toegankelijk maakt:

  • Voorzie alternatieven voor online invullen: papieren versie (zelf uit te printen), computer op school, smartphoneversie, QR-code …
  • Voorzie hulp waar nodig: bied aan om samen in te vullen (met brugfiguur, leerkracht, vrijwilliger, …)
Tip: ga discreet na welke ouders nog niet invulden. Pols naar de reden, bied hulp op maat en leer eruit voor een volgende ronde.
Stap 4: Laat ouders merken dat hun stem telt

Toon waardering wanneer ouders hun mening delen. Maak zichtbaar wat je met de resultaten doet. Dat verhoogt de betrokkenheid én de respons bij een volgende bevraging.

LET OP: de bevraging, de vragen en de vertalingen zijn eigendom van KOOGO en mogen niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.

Eenvoudig te gebruiken

De volledige vragenlijst staat klaar in een Google Formulier. Je maakt eenvoudig een eigen kopie en past alles aan je schoolcontext aan. Het bijhorende stappenplan legt je stap voor stap uit hoe je de juiste vragen kiest, je formulier aanpast, publiceert en de resultaten bekijkt.

Klik hier om je eigen formulier te maken (de rechtstreekse link naar het google forms sjabloon)
Bekijk hier het stappenplan om de bevraging op maat van jouw school te maken

Een school die luistert naar ouders, begrijpt beter wat er nodig is. Dat zorgt voor meer vertrouwen en betere onderwijskwaliteit.

contactgegevens

Wil je meer weten over deze bevraging, neem dan contact op met KOOGO via de contactpagina.

vragen?

Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.

Zoektermen: stem van ouders, contact, school, de betrokkenheidsboom

Winkelwagen
Scroll naar boven