Langdurig zieke kinderen

over de onderwijsmogelijkheden voor langdurig zieke kinderen

hoe zit dat juist?

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Maar wat als het kind ziek is en (even) niet naar school kan gaan? 

Er zijn verschillende initiatieven die ervoor zorgen dat zieke kinderen de lessen op school beperkt missen en/of het contact met de klasgenoten zo goed mogelijk kunnen blijven behouden.  Verschillende initiatieven maken dit mogelijk. Al eens gehoord van Bednet, TOAH, POAH of School en ziek zijn?

Kijk even mee … wat is wat?

bednet

Bednet zorgt ervoor dat leerlingen die tijdelijk niet naar school kunnen, de les in hun klas live kunnen volgen. Dit kan van thuis uit of vanuit het ziekenhuis. Op deze manier blijven leerlingen mee met de les en hebben ze nog contact met hun klasgenoten.

Lees alles over Bednet, synchroon internetonderwijs en bekijk ook de pagina met info voor ouders.

school en ziek zijn

School en ziek zijn is een vrijwilligersorganisatie die zorgt voor gratis, individueel onderwijs aan leerlingen uit het basis en secundair onderwijs die door een langdurige ziekte, een ongeval of een heelkundige ingreep, niet naar school kunnen. Je kan er alles over lezen in deze brochure.   

tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH)

TOAH is de afkorting van Tijdelijk Onderwijs Aan Huis. Dat wil zeggen dat een kind of leerlingen die langdurig afwezig is wegens een ongeval of (chronische) ziekte 4 uur per week thuis les kan krijgen. De basisschool of secundaire school waar het kind zit kan dit aanvragen voor het kind.  

permanent onderwijs aan huis (POAH)

POAH is de afkorting van Permanent Onderwijs Aan Huis. Een kind heeft recht op POAH indien het door een beperking niet naar school kan en onderwijsbegeleiding aankan. Het kind moet een verslag hebben voor toegang tot het buitengewoon onderwijs en de ouders dienen een aanvraag in bij de onderwijsinspectie.  

Foto Bednet

Bednet heeft een wereld van verschil gemaakt voor mijn zoon. Ondanks zijn ziekte kon hij via Bednet de lessen blijven volgen en in contact blijven met zijn klasgenoten. Dit gaf hem niet alleen structuur en continuïteit in zijn leerproces, maar ook een gevoel van verbondenheid en steun. We zijn ontzettend dankbaar voor deze fantastische dienst.

contactgegevens

Wil je meer weten over onderwijs voor zieke kinderen, neem dan contact op met Samira van KOOGO.

vragen?

Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.

Zoektermen: Ziekte, Zieke kinderen, Bednet, Onderwijs aan huis, Thuisonderwijs, Ziekenhuis

Winkelwagen
Scroll naar boven