Financiën & verzekeringen

over rekeningen en verzekeringen en wat je best doet als je wil schenken

hoe zit dat juist?

Een feitelijke oudervereniging  kan eventuele inkomsten, verkregen door het organiseren van activiteiten, zelfstandig beheren en aanwenden. Best gebeurt dit in overleg met de school zodat de gelden optimaal en zinvol gebruikt worden ten gunste van de school en de kinderen (leerlingen). 

Deze gelden mogen niet vermengd worden met de (gemeentelijke) gelden van de school. Dit is vanwege het decreet lokaal bestuur en de eenheid van kas in de gemeenteboekhouding.

Omwille van de aansprakelijkheid is het belangrijk om aangekochte materialen en toestellen via een schenkingsdocument aan de school te schenken. Deze schenking is altijd met wederzijdse toestemming. Overleg dus, voordat je iets aankoopt, goed met het schoolbestuur. Ook geldelijke schenkingen maak je best officieel via een schenkingsdocument. 

Leden van KOOGO hebben toegang tot gratis schenkingsdocumenten.

De leden van de oudervereniging (vrijwilligers) vallen wat burgerlijke aansprakelijkheid (BA) betreft onder de schoolpolis. 

Mogelijk lichamelijke ongevallen (LO) van de leden worden vaak niet gedekt door de schoolpolis. Hiervoor heeft de gemeente een eigen polis die de dekking van gemeentelijke vrijwilligers voorziet. Het is best om dit bij de gemeente na te vragen. 

Zowel voor burgerlijke aansprakelijkheid als voor lichamelijke ongevallen is de  voorwaarde dat de activiteit van de ouderwerking als schoolactiviteit erkend wordt. Wanneer de ouderwerking een activiteit organiseert die niet erkend wordt als schoolactiviteit dient zij zelf de nodige verzekeringen (BA en LO) hiervoor af te sluiten.

Omwille van de aansprakelijkheid is het belangrijk om aangekochte materialen en toestellen via een schenkingsdocument aan de school te schenken.

Contactgegevens

Wil je meer weten over ouderverenigingen, neem dan contact op met Marieke van KOOGO.

nuttige koogo-links

Volg de gratis basisvorming van KOOGO voor meer inzichten over de organisatie van je ouderwerking.

vragen?

Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.

Winkelwagen
Scroll naar boven