Speel het spel alleen of in groep. Kies een kaartje, geef aan of de stelling een feit of een fabel is en ontdek de uitleg op de achterkant. In een groep kun je samen in gesprek gaan, verdiepende vragen stellen en inzichten delen. Het spel biedt ruimte voor reflectie en helpt je concrete stappen te zetten in je eigen praktijk.
Feiten & Fabels over Taal en Ouders
Hoe zit dat juist?
Taalontwikkeling begint thuis. Een kind ontwikkelt de eerste taal of de moedertaal door interactie met zijn ouders en andere gezinsleden. Meestal gaat dit gewoon vanzelf. Onderzoek toont aan dat er door verschillende factoren grote verschillen zitten op het taalaanbod dat kinderen thuis meekrijgen. Onderwijsprofessionals kunnen ouders versterken in hun rol tijdens de taalontwikkeling van hun kind en de thuisbetrokkenheid m.b.t. de taalontwikkeling faciliteren.
Maar hoe zit dat nu juist allemaal? Wat is er belangrijk tijdens de taalontwikkeling van kinderen? En wat met meertaligheid?
Wil je meer leren over de taalontwikkeling van kinderen en de cruciale rol die ouders hierin spelen? Het kaartspel ‘Feiten & Fabels over Taal en Ouders’ helpt je om feiten van fabels te onderscheiden, reflecteert op je eigen inzichten en versterkt je visie op partnerschap met ouders. Het is een ideale tool om misvattingen uit de weg te ruimen en je kennis te verdiepen.
Ga in gesprek of reflecteer met het gespreksspel
In januari 2025 lanceert KOOGO het Gespreksspel ‘Feiten en Fabels over Taal en Ouders’, een nieuwe interactieve tool speciaal ontworpen voor onderwijsprofessionals, schoolteams, medewerkers in kinderdagverblijven en studenten in de lerarenopleiding.
Deze gesprekstool belicht feitelijke en fictieve aannames over taal, ouders, en hun rol binnen tijdens de taalontwikkeling van hun kind. Het spel is een antwoord op de groeiende behoefte aan begrip, open dialoog, en partnerschap tussen scholen en ouders, met taal als verbindend én soms polariserend element.
Het Gespreksspel nodigt spelers uit om stellingen te bespreken die gebaseerd zijn op veelvoorkomende overtuigingen en mythes rond taalgebruik en ouderbetrokkenheid. Deze stellingen zijn zorgvuldig samengesteld op basis van actuele thema’s en uitdagingen binnen het onderwijs.
Het spel is ontworpen om verschillende perspectieven samen te brengen en stimuleert deelnemers om kritisch na te denken, argumenten uit te wisselen, en bewuste keuzes te maken. Voor lerarenopleidingen biedt het een waardevolle kans om studenten zich al vroeg in hun opleiding bewust te laten worden van de diverse realiteiten in ouderbetrokkenheid en taalgebruik.
nieuwsgierig? Download de gratis proefkaartjes!
waarom spelen?
- Om je kennis over taalontwikkeling en ouderbetrokkenheid te vergroten
- Om vooroordelen te doorbreken en te reflecteren op je eigen werking
- Om theorie en praktijk rond taalontwikkeling en samenwerking met ouders te verbinden
Hoe spelen?
waarvoor kan je het spel gebruiken?
- Als quiz tijdens een vergadering of studiedag.
- Als hulpmiddel tijdens een training of vorming over ouderbetrokkenheid en taalontwikkeling.
- Als inspiratie voor een check-in of groepsgesprek.
- Bij coachingstrajecten of individuele begeleiding.
Met een kop koffie erbij en een groep enthousiaste deelnemers wordt leren en reflecteren niet alleen leerzaam, maar ook leuk.
Speel, leer en versterk je samenwerking met ouders. Veel speelplezier!
BESTEL nu
Je kan het Gespreksspel Feiten & Fabels over Taal en Ouders nu aankopen via de webshop.
Met dit initiatief zet KOOGO wederom een stap in het versterken van de brug tussen scholen, ouders en de samenleving.
Download de bordjes voor een ludieke gesprekservaring: Bordjes Feiten & Fabels.
Een sterk ouder-schoolpartnerschap is heel belangrijk tijdens de taalontwikkeling van kinderen. Ouders ondersteunen in hun rol en thuisbetrokkenheid van ouders versterken helpt de taalontwikkeling van kinderen vooruit ... thuis en op school!
An van KOOGO
contactgegevens
Wil je meer weten over taalontwikkeling van kinderen en de rol die ouders en onderwijsprofessionals hierbij kunnen opnemen, neem dan contact op met An van KOOGO.
deel je ervaring
Heb je het spel gespeeld? KOOGO hoort graag hoe het ging! Laat ons weten wat je ervan vond!
vragen?
Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.
Zoektermen: Taalontwikkeling, Thuisbetrokkenheid, Thuis & Taal, Kaartspel, Meertaligheid, Talenbeleid, Taalbeleid