Aansprakelijkheid in een oudervereniging

Over aansprakelijkheid van leden in een oudervereniging (fv)

Hoe zit dat juist?

Veel ouderverenigingen werken als feitelijke vereniging: een eenvoudige en flexibele organisatievorm. Maar wat betekent dat juridisch? Dit artikel legt uit wie aansprakelijk is wanneer er iets misloopt, en hoe je risico’s kunt beperken. 

Geen rechtspersoonlijkheid = persoonlijke aansprakelijkheid

Een feitelijke vereniging is geen juridische entiteit. Dat betekent dat:

  • er geen afgescheiden vermogen is;
  • je geen contracten kan afsluiten op naam van de ouderwerking;
  • je als organisatie niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Toch openen ouderwerkingen bankrekeningen op naam van ‘de ouderwerking’ of sluiten ze contracten af met bijvoorbeeld een traiteur. In werkelijkheid gebeurt dit altijd op naam van de mensen die tekenen of handelen namens de werking. De aansprakelijkheid ligt dus bij die personen, niet bij een beschermende organisatie.

Wie is aansprakelijk?

Wie handelt en schade veroorzaakt, is in principe persoonlijk aansprakelijk.
Wie een contract ondertekent of iets bestelt, is juridisch persoonlijk verbonden aan die handeling en kan worden aangesproken als er iets misloopt — ook als dit gebeurde ‘namens de ouderwerking’.

Wanneer meerdere leden samen een activiteit organiseren en er ontstaat schade, kunnen zij allemaal persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, zelfs als de fout maar bij één van hen ligt. Mee beslissen in een vergadering maakt je niet aansprakelijk. Pas wie uitvoert of schade veroorzaakt, kan persoonlijk aangesproken worden. 

Bijvoorbeeld:

  • Een ouder helpt op het schoolfeest en schenkt drank: hij of zij is enkel aansprakelijk voor eigen fouten, bijvoorbeeld bij een ongeluk met heet water.
  • Een ouder die het springkasteel huurt en het contract ondertekent, is wél persoonlijk aansprakelijk voor dat contract.

Aansprakelijkheid komt dus voort uit doen of nalaten — niet uit het meedenken of stemmen.

Bestuursleden: extra risico?

In een feitelijke vereniging hebben titels als voorzitter of penningmeester geen juridische waarde. Maar wie actief handelt – bijvoorbeeld geld beheert of externe afspraken maakt – stelt zich wél op als vertegenwoordiger en kan persoonlijk worden aangesproken. Bovendien bepaalt het burgerlijk wetboek dat meerdere mensen hoofdelijk aansprakelijk kunnen zijn: ze kunnen dus elk voor het volledige bedrag van de schade aangesproken worden.

Daarom: goede afspraken zijn cruciaal

  • Spreek duidelijk af wie welke taken opneemt.
  • Leg alles vast in een huishoudelijk reglement.
  • Zorg voor duidelijke verslagen en transparantie over geld en beslissingen.
Wil je meer weten over een goed en transparant financieel beheer, bekijk dan ons filmpje over financieel beheer in de oudervereniging.

Samenwerken met de school: verstandig en veilig

Omdat een feitelijke vereniging geen juridische bescherming biedt, is het aan te raden om altijd af te stemmen met de school. Laat bestellingen of contracten via de school lopen. Als de school optreedt als organisator:

  • wordt zij juridisch verantwoordelijk;
  • kunnen ouders met een gerust hart helpen;
  • worden risico’s beperkt.

De school beschikt over rechtspersoonlijkheid, duidelijke bevoegdheden en een goede verzekering via het schoolbestuur. In het stedelijk en gemeentelijk onderwijs zijn ouder-vrijwilligers meestal verzekerd via de schoolpolis voor burgerlijke aansprakelijkheid. Vraag dit zeker na bij de directie.

Tot slot
Een ouderwerking hoeft geen vzw te zijn om goed te functioneren. Maar wie actief meedoet, draagt ook verantwoordelijkheid. Duidelijke afspraken, transparant beheer en nauwe samenwerking met de school maken een veilig en werkbaar kader mogelijk.

Aansprakelijkheid volgt niet uit mee beslissen, maar uit doen of niet doen.

contactgegevens

Wil je meer weten over aansprakelijkheid in ouderwerkingen, neem dan contact op met  KOOGO via de contactpagina.

vragen?

Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.

Zoektermen: aansprakelijkheid, ouderwerking, contract, vrijwilligers

Winkelwagen
Scroll naar boven