Schoolmotivatie & Spijbelen

over wat je als ouder kan doen als je kind niet graag naar school gaat of spijbelt

hoe zit dat juist?

Wat als je kind niet meer naar school wil?

Sommige jongeren zijn schoolmoe, vertonen ongewenst gedrag op school of spijbelen. Als ouder is het moeilijk om hiermee om te gaan. Hoe kan je als ouder je kind opnieuw motiveren om naar school te gaan? Of is er meer aan de hand? Wie kan je helpen?

Eerst en vooral is het best om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de school en probeer samen te zoeken hoe je kind geholpen kan worden. Soms lijkt het alsof de school jou ‘de schuld’ geeft van het gedrag van je kind. Vaak is dat niet zo bedoelt en zoekt de school zelf hoe ze haar leerlingen zo goed mogelijk kan motiveren of helpen. Als je dit gevoel wel krijgt, probeer dat dan te verwoorden en benoem dat jij het ook belangrijk vindt dat er een oplossing komt. Dat je dat niet alleen wenst te doen, maar wil samenwerken met de school.

Naast de school zelf kan je ook hulp zoeken bij buurtwerking of gespecialiseerde organisaties. De school en het Provinciale netwerken Samen tegen Schooluitval kan je helpen de weg vinden naar hulp in jouw buurt.

vroegtijdige schooluitval

Wil je meer weten over vroegtijdige schooluitval? Bekijk dan zeker de infosessie over schooluitval, die KOOGO samen met GO! ouders en VCOV organiseerde:

Hoe weet je waarom je kind niet graag naar school gaat?

Spijbelen (niet naar school gaan zonder een reden), weigeren naar school te gaan of vroegtijdig stoppen met school, kan heel uiteenlopende redenen hebben. Als je, eventueel samen met je kind en de school, kan ontdekken wat je kind het moeilijk maakt naar school te gaan, is een eerste stap in de zoektocht naar mogelijke oplossingen.

Om makkelijker te kunnen praten met je kind over schoolmotivatie kan je gebruik maken van de schoolmotivatiepuzzel. Lees zeker ook ons praktijkvoorbeeld. (link naar praktijkvoorbeeld: nog te schrijven) je kan de schoolmotivatiepuzzel zelf aankopen via Profo vzw, maar vraag zeker ook na bij de buurtwerking, de school of een educatief uitleenpunt van je gemeente. Vaak hebben zij enkele exemplaren ter beschikking om uit te lenen.

Schoolweigering of spijbelen

Het grote verschil tussen spijbelen en schoolweigering is dat er bij schoolweigering sprake is van een grote emotionele onrust of angst om naar school te gaan of op school te zijn. Daarnaast zie je dat ouders bijna altijd op de hoogte zijn van schoolweigering van hun kind omdat het kind thuis is of terug naar huis komt, terwijl spijbelende kinderen vaak elders rondhangen en niet naar huis gaan.

In dit filmpje ‘School is niet mijn vijand’ van HOGent wordt duidelijk wat schoolweigering juist is.

wat kunnen ouders doen?

Als jongeren spijbelen is het belangrijk te kijken wat ervoor zorgt dat ze niet gemotiveerd zijn om naar school te gaan. Bij schoolweigering gaat het niet om motivatie, maar om onrust, angst of stress. Professionele hulpverlening is hierbij aangewezen.

Of het nu om spijbelen of schoolweigering gaat, als ouders en school er samen voor gaan en de jongere samen ondersteunen en samen afspraken maken, is de kans dat de leerling terug naar school gaat veel groter.

contactgegevens

Wil je meer weten over schooluitval, neem dan contact op met Samira van KOOGO.

vragen?

Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.

Zoektermen: Schoolmotivatie, Schoolweigering, Spijbelen, Motiveren, Kind, Afwezigheden, Schoolmoe, Schooluitval

Winkelwagen
Scroll naar boven