Rekening openen

over het openen van een bankrekening voor je oudervereniging

hoe zit dat juist?

Een ouderwerking als feitelijke vereniging kan een bankrekening openen bij eender welke bank.

Toch ondervinden verschillende ouderwerkingen hier problemen mee. Een rekening openen verloopt niet altijd even vlot. De procedures en kosten lijken niet door de banken centraal geregeld wordt, maar zijn afhankelijk van kantoor tot kantoor. Ga dus eens horen bij een kantoor in de buurt.

Bij sommige banken is het voorleggen van een verslag of het huishoudelijk reglement voldoende. Andere banken vragen een bewijs van lidmaatschap bij een koepelvereniging, anderen weigeren een rekening te openen voor een feitelijke vereniging of leggen voorwaarden op, zoals het aankopen van een verzekering. 

KOOGO vult formulieren van de bank in als bewijs voor lidmaatschap bij een koepelvereniging voor haar gele en blauwe leden. Neem hiervoor contact met ons op via de contactpagina.

Indien je reeds (privé) klant bent van een bank, kan het een meerwaarde zijn voor de bank om een zichtrekening voor een feitelijke vereniging toch te openen.

Wie heeft toegang tot de rekening van de oudervereniging?

Denk goed na wie je toegang geeft tot deze bankrekening. Wie zijn de rekeninghouders en wie heeft er volmacht? Zorg dat er altijd minstens 2 mensen zicht hebben op de rekening en ook regelmatig de geldstromen controleren. Maak afspraken in het huishoudelijk reglement over welke bedragen de penningmeester rechtstreeks mag overschrijven en vanaf welk bedrag er meerderen een transactie goedkeuren. Sommige banken bieden de mogelijkheid om limieten in te stellen, waarbij transacties boven een bepaald bedrag de goedkeuring van een andere volmachthouder vereisen. Dit kan helpen om extra controle en veiligheid te waarborgen.

Het beheren van een zichtrekening met meerdere volmachthouders biedt extra controle en flexibiliteit, maar het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en de nodige stappen bij de bank te volgen om dit correct in te stellen. Neem altijd contact op met je bank voor specifieke instructies en mogelijkheden die zij aanbieden.

Wat kost een bankrekening?

De meeste bankrekeningen kosten tussen de €3 en €5 per maand.

Heb je veel geld op de zichtrekening staan, overweeg dan om een spaarrekening te openen.

Bekijk ook onze overzichtelijke en handige Kassatool exclusief voor blauwe leden!

Het beheren van een zichtrekening met meerdere volmachthouders biedt extra controle en flexibiliteit, maar het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken!

contactgegevens

Wil je meer weten over het financieel beheer, neem dan contact op met Marieke van KOOGO.

nuttige koogo-links

Volg de gratis basisvorming van KOOGO voor meer inzichten over de organisatie van je ouderwerking.

vragen?

Neem contact op met KOOGO en wij luisteren graag naar jouw vragen.

Zoektermen: Bankrekening, Rekening, Feitelijke vereniging, Financiën, Geld, Organisatie, Ouderparticipatie, Oudervereniging, Ouderwerking, Rekeningen

Winkelwagen
Scroll naar boven