Iedereen veilig naar school in fase oranje - ook ouders

 

Het volledige Vlaamse onderwijs schakelt naar fase oranje. Ze doen dit uiterlijk tegen de herfstvakantie.

Volgens de draaiboeken die tijdens de zomervakantie werden opgesteld, moesten leerlingen van de 2de en 3de graad in fase oranje afwisselend en in halve klasgroepen naar school gaan. Dat wordt nu bijgestuurd. Deze leerlingen zullen vanaf nu ook in fase oranje en rood voltijds naar school kunnen. Het is beter voor het welbevinden van deze leerlingen om op school les te krijgen. Er zijn een aantal verfijningen en aanpassingen gedaan voor de fases oranje en rood. We zetten ze voor jou op een rij.

Ouders en ouderwerkingen moeten zich houden aan de veiligheidsrichtlijnen van de federale overheid.  

Samenkomsten van de ouderwerking 

Activiteiten van ouderwerkingen worden maximaal contactloos (digitaal) georganiseerd. Toch is het zo dat participatieraden (ouderwerkingen, ouderraden, schoolraden, ...) vallen onder de essentiële bijeenkomsten op school. Deze bijeenkomsten kunnen, in overleg met de school, toch op school doorgaan.

De veiligheidsmaatregelen die gelden voor de volledige samenleving moeten uiteraard  altijd nageleefd worden.
Koogo raadt aan om online te vergaderen. Denk samen na hoe je dit als ouderwerking kan organiseren. Wil je advies over hoe je dit best doet? Neem dan contact op met KOOGO

Ouderwerking op school 

  • Verkoop van voeding, planten en andere producten door de ouderwerking wordt toegelaten in de pandemiefase groen, geel en oranje. Let op bij de verkoop van voeding en drank: er moet rekening gehouden worden met de richtlijnen van de horeca: (https://werk.belgie.be/sites/default/files/content/documents/Coronavirus/sector/horeca_goedepraktijken.pdf).
  • In fase geel en oranje kan de verkoop van producten doorgaan op momenten dat er geen lesactiviteiten of andere activiteiten met leerlingen op school doorgaan. 
  • Werk zoveel mogelijk met digitale inschrijvingen en tijdslots, waardoor kopers weten wanneer ze hun product mogen afhalen en daardoor het risico op een besmetting vermindert.
  • Beperk het gebruik van niet-persoonlijk materiaal tot het noodzakelijke minimum.
  • In fase rood is de verkoop verboden.

 Individuele ouders op school

  • Ouders moeten zoveel mogelijk vermijden om aanwezig te zijn op school. Zet je kind(eren) af aan de schoolpoort en haal ze daar ook weer op. 
  • Oudercontacten moeten door de school zoveel mogelijk digitaal georganiseerd worden.
  • Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden. De school bepaalt welke gesprekken met ouders er op school of op afstand (telefonisch of digitaal) doorgaan. Dit is afhankelijk van de risicoanalyse en maatregelen die de school neemt.
  • Ook in fase oranje houd je als ouder rekening met de algemeen geldende voorzorgsmaatregelen.

Ouders en ouderwerkingen zijn heel belangrijk voor een school, voor de leerlingen en voor de ouders zelf. 
Bespreek steeds met de directie of de leerkracht wanneer je iets wil plannen binnen de school. Scholen en situaties verschillen en dit kan voor uitzonderingen zorgen. Kan een overleg tussen ouders en school niet op school doorgaan? Kan de ouderwerking niet meer veilig vergaderen? Geef dan zeker het online vergaderen een kans zodat jullie verder kunnen samenwerken.

Kijk voor een samenvatting op een downloadbare pdf op onze coronapagina.

Twijfel je nog? Neem contact op met KOOGO

Belangrijke links: 


Bron: schooldirect van Klasse en onderwijs Vlaanderen