Inspiratiemap ‘Oefenkans Nederlands voor en door ouders’

OefenkansenDeze map helpt ouderwerkingen en scholen om laagdrempelige activiteiten te organiseren.
De map is digitaal te downloaden op onze website en bevat nog extra aanpasbare materialen.
KOOGO legt de structuur en werkwijze van de inspiratiemap aan jullie uit!
Bij ondersteunings- en begeleidingstrajecten krijg je van KOOGO de gedrukte versie voor de ouderwerking en school gratis aangeboden.

 

 

 

Oefenkans Nederlands voor en door ouders

Niet iedereen leert een taal op dezelfde manier, op hetzelfde tempo, ... . Maar wat wel vaststaat is dat je een taal leert door ze te horen en te spreken. Oefenen is belangrijk om een taal onder de knie te krijgen. Ouderwerkingen en scholen kunnen hierin een rol spelen. Een ouderwerking die openstaat voor alle ouders kan op een relatief eenvoudige manier oefenkansen bieden. De school kan hierin ondersteunen of zelf oefenkansen creëren. Vanuit het project ‘Ouderwerkingen creëren Oefenkansen’ bieden de ouderkoepels (GO! ouders, KOOGO en VCOV) ouderwerkingen en scholen methodieken en materialen aan om deze oefenkansen te realiseren.

Ouderwerkingen en Oefenkansen Nederlands op school?

De ouderkoepels stelden tijdens hun bezoeken in scholen vast dat de laaggeletterde en/of anderstalige ouders minder bereikt worden. Het is niet altijd evident om alle ouders te betrekken zowel bij de schoolwerking als bij het vrijwilligerswerk in en rond de school. Nochtans biedt een grotere ouderbetrokkenheid heel wat voordelen voor iedereen De ouderwerking en school horen de stem van alle ouders. Dit is essentieel om reële participatie te garanderen en met ieders wensen, noden en bezorgdheden rekening te kunnen houden in het uitbouwen van een gedragen beleid. Betrokken ouders voelen zich welkom op school, durven sneller de stap naar school zetten bij vragen en kunnen op deze manier actiever bijdragen aan de schoolloopbaan van hun kind(eren). Daarnaast worden ook de drempels om te participeren weggewerkt.

Hier vind je de digitale brochure. Deze brochure eerst downloaden en dan werken alle linken naar de pdf's.
Deze digitale versie bevat extra aanpasbaar materiaal.
Hulp nodig om wegwijs te geraken in het digitale bestand, contacteer Marieke.

KOOGO legt de structuur en werkwijze van de inspiratiemap aan jullie uit!
Bij ondersteunings- en begeleidingstrajecten krijg je van KOOGO de gedrukte versie voor de ouderwerking en school gratis aangeboden.
Ga je liever zelf met deze inspiratiemap aan de slag om te werken aan ouderbetrokkenheid. Heb je graag een gedrukte versie?
Mail ons!