Ontbijt voor de dag van de leerkracht (5 oktober)

Contactpersoon
oudervereniging.gbs@gmail.com
Contactpersoon
Klaartje Verbeke (oudervereniging GBS Nazareth - Eke)
School
GBS Nazareth
GBS Eke
Wat?

De oudervereniging van GBS Eke en GBS Nazareth organiseert voor de twee scholen een ontbijt voor de leerkrachten en doen het ochtendtoezicht op de speelplaatsen. Op die manier kunnen de leerkrachten met elkaar ontbijten, bijkletsen en ontspannen aan de dag beginnen. 

draaiboek

De oudervereniging doet dit al een aantal jaren en heeft voor deze activiteit een draaiboek.

Punten die in het draaiboek zijn opgenomen zijn o.a.:

  • De directie bevragen over het aantal leerkrachten dat die dag aanwezig zal zijn om zo het aantal te bestellen koffiekoeken te weten. Er worden 2 koffiekoeken per leerkracht gerekend en naar boven afgerond.
  • Afspraken over wie de koffiekoeken gaat halen bij de bakker.
  • Wie 's morgens alle voorbereidingen doet 'tafels zetten en dekken, koffie zetten, ...)
  • Wie nadien de afwas doet, opruimt en de tafels terugzet (er is vaak veel hulp van de poetsdienst en de leerkrachten ruimen ook al veel af)
  • ...

De tafels staan klaar vanaf ongeveer 7u50 en de leerkrachten komen toe rond 08u00. De leerkrachten ontbijten samen en er wordt een groepsfoto gemaakt.

Ondertussen zijn er ouders die het toezicht doen. Aandachtspunten hierbij zijn:

  • zorg dat je met voldoende ouders bent, zodat iedereen zich op zijn gemak kan voelen (voor sommige ouders is toezicht doen best spannend). Als een ouder bezig is met een kindje, er nog voldoende toezicht is, bijvoorbeeld minstens 2 ouders per speelplaats (2 bij de kleuterspeelplaats en 2 bij de speelplaats van het lager).
  • zorg dat de ouders die het toezicht doen herkenbaar zijn. Deze ouderwerking heeft t-shirts voor de leden voorzien, dus zijn deze ouders herkenbaar als 'toezichters'.
  • voor sommige kleuters is het wel spannend als er 'onbekende' mensen toezicht doen i.p.v. de leerkracht die ze kennen, houd daar rekening mee (voldoende toezichters, begrip tonen,...

De kinderen blijven buitenspelen tot de leerkrachten klaar zijn en gaan dan met de eigen leerkracht naar de klas.

Als de leerkrachten en kinderen naar de klassen zijn, ruimen een aantal ouders op (tafels terugzetten, afwassen,...). Vaak wordt er dan nog even nagepraat door de helpende ouders.

communicatie

De actie wordt op voorhand gedeeld met alle ouders via de sociale media van de ouderwerking en via posters aan het hek. Op die manier weten ouders dat de start van de dag een beetje anders zal zijn en kunnen de kinderen hierop voorbereid worden.

Deze oudervereniging werkt met een affiche zonder datum. Deze affiche wordt op A3 gedrukt en gelamineerd en kan dus hergebruikt worden. Je kan de affiche onderaan deze webpagina vinden.

Doel

Het doel van deze actie is om de leerkrachten in de watten te leggen en om hun te bedanken voor de dagelijkse inzet voor de kinderen. "Een leerkracht die zich goed voelt, dat uit zich ook in de omgang met de kinderen."

Voordelen

Deze actie vraagt niet zoveel voorbereiding maar heeft een groot effect.

De leerkrachten kijken er naar uit en voelen zich gewaardeerd.

Omdat het een actie is aan het begin van de dag, zijn er meer ouders beschikbaar om te helpen dan wanneer er hulp nodig is midden op de dag.

Omdat de activiteit aan het begin van de dag is, is er een strikte afbakening in tijd.

"De leerkrachten vinden dat echt de max want dan kunnen ze eens met al hun collega's tegelijkertijd praten."

Aandachtspunten

Zorg voor genoeg helpers voor het toezicht.

Zorg dat je genoeg mensen kan vragen om te helpen (ook mensen die niet in de ouderraad zitten). Deze oudervereniging doet dit door in het begin van het schooljaar een briefje mee te geven met alle leerlingen (bij de officiële informatie van de school). In deze brief staat de uitleg over de oudervereniging kort en laagdrempelig uitgelegd. Ouders kunnen d.m.v. een invulstrookje aangeven of ze in de oudervereniging willen komen of dat ze af en toe gecontacteerd mogen worden om te helpen en vullen hun contactgegevens in. De brief kan je als inspiratie vinden onderaan deze webpagina.

Deze ouderwerking is één ouderwerking voor twee scholen. Zorg dat je voor beide scholen voldoende geëngageerde ouders hebt, zodat de activiteit op beide scholen kan doorgaan.

Meerwaarde

Doordat er geen leerkrachten toezicht hoeven te doen, kunnen alle collega's samen op een toffe manier aan hun dag beginnen.