Geefmarkt

Contactpersoon
nijv.ouderraad@heilig-graf.be
Contactpersoon
Tine Marien
School
Heilig Graf Nijverheidstraat Turnhout
Wat?

Lees hier het interview met een Tine van de ouderraad van Heilig Graf Nijverheidstraat in Turnhout.

geefmarkt

Waarom organiseren jullie deze geefmarkten?

"Wij organiseren deze geefmarkten omdat we merkten dat er gezinnen bij ons op school zijn die het financieel niet zo makkelijk hebben. Wij voelden de nood om deze ouders te ondersteunen, zonder ze op één of andere manier apart te behandelen. Er bestaan online en offline al veel geefgroepen en geefwinkels en zo zijn we op het idee gekomen om een geefmarkt te organiseren. De geefmarkt organiseren we voor alle ouders en kinderen ongeacht of ze het financieel moeilijk hebben, waardoor het voor alle ouders en kinderen leuk is om naartoe te komen."

Hoe hebben jullie de geefmarkt praktisch georganiseerd?

"We deden in oktober een oproep naar alle ouders van de school om kinderspullen (voor de leeftijd van 2.5 jaar tot 12 jaar) in goede staat naar school te brengen. Bijvoorbeeld speelgoed, turnkledij, schoolspullen, hobbymateriaal enz. ook de ouderraad heeft zelf veel spullen ingezameld.

Alle spullen werden op school verzameld, op een bepaalde dag mochten ouders spullen komen brengen. Voor wie die dag echt niet kon, kon de spullen achterlaten bij het secretariaat van de school, waar wij van de ouderraad het dan ophaalden.

De dag zelf zijn we (de leden van de ouderraad en helpende handen) om 13u30 begonnen met klaarzetten. We sorteerden de soorten spullen, bijvoorbeeld kleding, boeken, turnkledij, speelgoed enz. Om 15u30 gingen de deuren open. Ouders konden met hun kinderen komen en de kinderen die in de nabewaking zaten zijn met een leerkracht meegekomen. Het geefmarktje duurde tot 16u30. Nadien waren we nog ongeveer een half uurtje bezig met opruimen en het sorteren van de spullen die over waren. Er was niet erg veel over, maar wat er over was werd naar de kringloopwinkel gebracht of werd bewaard voor een volgende geefmarkt. "

Wat hebben jullie gedaan om zoveel mogelijk ouders te bereiken?

"'Omdat wij een school zijn met veel anderstalige ouders hebben we onze communicatie daarop aangepast. We hebben gewerkt met 'klare taal', maar hebben ook de communicatie vertaald in alle talen die de school rijk is. We hebben dit samen gedaan met ouders die meertalig zijn. Zij hebben geholpen met de vertalingen. Deze vertalingen hadden een groot effect, maar ook mond op mond reclame heeft heel goed gewerkt. Er was een heel grote opkomst.

We hebben in maart een tweede geefmarkt georganiseerd en deze had een nog groter succes. Omdat ouders het concept al kende, omdat er veel mond op mondreclame gemaakt werd én omdat we iedereen welkom heette in hun moedertaal, was de drempel om te komen heel erg laag."

Wat zijn jullie toekomstplannen?de warmste kapstok

"We gaan ook volgend jaar een geefmarkt organiseren, maar dan in november, zodat dit goed uitkomt i.v.m. de sinterklaas- en kerstperiode.

We laten de geefmarkt dan starten om 15u, zodat ouders zonder kinderen kunnen komen.

We hebben op school ook 'de warmste kapstok', waar winterjassen aangehangen kunnen worden door ouders (jassen die bijvoorbeeld te klein zijn) en door andere ouders gratis meegenomen kunnen worden."

Wat vind het schoolteam van jullie initiatief?

'Het schoolteam is heel blij met het initiatief en ziet de meerwaarde.

Verder is het fijn dat de ouderraad de organisatie volledig op zich neemt."

Doel
  • ouders die het financieel moeilijk hebben ondersteunen op een discrete en zinvolle manier
  • verbinding tussen ouders faciliteren
  • Een laagdrempelig initiatief nemen om zoveel mogelijk ouders te bereiken
Voordelen

"Doordat we het nu al een aantal keer hebben georganiseerd weten de mensen dat ze hun spullen moeten bijhouden voor de volgende geefmarkt.

Iedereen is beleefd en netjes, er wordt niet gegrabbeld. Mensen vragen hoeveel ze mogen meenemen en alles verloopt op een aangename sfeer.

Er komen veel positieve reacties en het geeft de ouderraad bekendheid."

Aandachtspunten
  • Zorg dat alle ouders geïnformeerd worden, denk hierbij aan verschillende manieren van communiceren. Ouders aanspreken is de beste manier om ouders te overtuigen om te komen.
  • Organiseer de geefmarkt op school, dit is de plek die ouders kennen en heeft dus een lage drempel.
  • Nodig alle ouders uit, niet enkel ouders die het misschien financieel moeilijk hebben.
  • Zorg dat de spullen op vaste momenten gebracht worden, als er iemand van de ouderraad op school is om de spullen in ontvangst te nemen. Dit zorgt dat er geen rondzwervende spullen zijn of dat er spullen die niet geschikt zijn worden binnengebracht.
  • De ouderraad is een kleine groep, dus zorg dat het onder controle blijft. Maak de actie niet té groot.
  • Zorg dat kinderen niet alleen komen, maar onder begeleiding van een ouder of leerkracht.
Meerwaarde

De geefmarkt is een laagdrempelige manier om veel ouders te bereiken, er is weinig voorbereiding aan en het zorgt voor verbinding tussen de ouders en kinderen.