Ideeën, tips en tools

Zelf aan de slag

Als ouderwerking een activiteit uitwerken waarbij ouderbetrokkenheid, taal en cultuur aan bod komen? Het kan! Er zijn veel mogelijkheden. Wij voorzien hieronder alvast een draaiboek om je activiteit in uit te werken. Het draaiboek is sterk geïnspireerd op het servicedocument voor ouderwerkingen rond gezondheid (zie www.gezondeschool.be) . Het draaiboek geeft je ondersteuning in het nadenken over wat je precies wil realiseren, welke argumenten je kan aanhalen om de school mee te overtuigen, over een concreet actieplan en informatie over de evaluatie achteraf. In de rechterkolom kan je telkens invullen hoe het er voor jullie concrete activiteit uitziet. 

Download hier het draaiboek.

 

Boekenruilplek

Leuke boeken die je wil delen met anderen kunnen terecht op de boekenruilplek in de klas. Voorzie een plaats in de klas waar ouders leuke boeken kunnen achterlaten of interessante boeken kunnen meenemen. Je leert zo zeker weer wat nieuws kennen!

Infotheek

Waarom geen infotheekje van ouders voor ouders organiseren op school, op de website van de ouderraad of op de website van de school? In deze infotheek kunnen interessante materialen die te maken hebben met onderwijs en opvoeding een plaats krijgen.

Het hele vrijetijdsaanbod uit de buurt in één map.

Vaak zijn er tal van verenigingen of organisaties in de buurt voor de vrije tijd van kinderen. Ouders vinden echter niet altijd de weg naar deze organisaties. Nochtans zijn activiteiten tijdens de vrije tijd van kinderen de ideale gelegenheid om ongedwongen aan taalverwerving te doen. De school is een ideale plaats om informatie over het vrijetijdsaanbod door te geven aan ouders. Hieronder vind je een gemakkelijke lijst die scholen kunnen laten invullen door verenigingen uit de buurt. Vervolgens kunnen ze alle fiches verzamelen en bezorgen aan de ouders.

Thematuin op school

Een jaarthema kan aanleiding geven tot het aanleggen van een aangepaste thematuin op school. Bijvoorbeeld een kruidentuin in kader van gezondheid, een moestuin met vergeten groenten in kader van een historisch thema, een veldbloementuin in kader van milieu…. 

Kippenproject

Om de ecologische voetafdruk te verkleinen kan men de afvalberg verkleinen door kippen in te schakelen voor het verwerken van etensresten.  Ouders kunnen betrokken worden bij de organisatie en opvolging van zo’n kippenproject.  De zorg ervoor kan ook tijdens de vakantie het voorwerp zijn van onderling overleg.

Quiz met taalronde 

Wil je met de oudervereniging een quiz organiseren? En wil je er een taalronde in verwerken?

Wij maakten een kant-en-klare ‘taalronde’ voor jullie quiz.

Je kan ze hier downloaden:

Leesclub

Organiseer met de ouderwerking eens een leesclub voor alle ouders.  Tijdens deze bijeenkomsten lees je samen een kortverhaal, gedichten of een boek.  Ideaal om de leesmicrobe te pakken te krijgen!

Deel uitmaken van een leesclub is een speciaal gegeven. Het is meer dan enkel een boek lezen. Het verenigt mensen met verschillende achtergronden en introduceert nieuwe auteurs bij de deelnemers. Iedereen is welkom!

Dialectenavond

Een dialectenavond kan een avondvullend programma voor alle ouders zijn.  Je organiseert een avond met gezellige en grappige verhalen in het plaatselijk dialect. Nodig een aantal boeiende plaatselijke sprekers uit of organiseer een dialectenquiz. Je kan er zeker ook de heemkundige kring bij betrekken. En waarom geen leuke dialectliedjes of een toffe sketch als afwisseling?

Reisverhalen

Zomer… tijd om te dromen van warme stranden, kamperen in de tent, avonturen op de vespa. Onder de titel "Zonnige groeten uit … (naam gemeente)" kan je een initiatief organiseren om reisverhalen in de kijker te zetten.  Nodig enkele ouders uit die spannende, grappige en melodieuze reisverhalen komen vertellen.

Swingpaleis

Felice was in Vlaanderen een bekend mediafiguur. Zijn Chiro-roots maakten dat hij zeer creatief was in de programma’s die hij presenteerde. Het Swingpaleis wordt in heel wat scholen als formule gebruikt om ouders, leerlingen en leraren aan te zetten tot zingen en amusement.

Rekening houdend met het type school, kan de formule aangepast worden aan het doelpubliek. Waarom geen ouder met een migratieachtergrond een lied laten brengen in haar/zijn thuistaal?

Literatuurontbijt

Je dag kan niet meer stuk met een goed ontbijt en een portie cultuur erbovenop. Nodig daarom eens een auteur uit voor een voorleesmoment terwijl je geniet van een gezond ontbijt.

Cultuurfietstocht

Fietsen is ‘in’. Een cultuurfietstocht eveneens. Een fietstocht kan voor een kleiner en ruimer publiek worden georganiseerd. De stopplaatsen kunnen worden ‘opgeleukt’ met voorstellingen allerhande: een muzikaal intermezzo, een korte toneelvoorstelling, multi-culti opgevatte catering, … en het geheel is nog gezond ook.

Wijkverkennende spelen

De wijken waarin leerlingen wonen zijn een onontgonnen terrein wat betreft verhalen, wetenswaardigheden, geheime plekjes… Een speelse en ruim opgevatte zoektocht, voor jong en oud, ontsluiert alle geheimen van een wijk voor leerlingen, leraren en ouders.

Geleide bezoeken

Geleide bezoeken vormen een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met een brouwerij, een kunsthistorisch gebouw, een bibliotheek, een tentoonstelling… Een gids brengt je niet alleen kennis bij maar ook een goed gevoel voor taal.

Letsen

Promoveer het ‘letsen’ op school. Letsen staat voor ‘local exchange and trading system’ of ‘ik doe iets voor jou en jij doet iets voor mij.

Bv. ik help je bij het vertalen van een brief en in de plaats help jij me bij het maken van een lekkere Italiaanse minestrone.

Mag het wel wat meer zijn?

Wil je nog meer inspiratie? Wat dacht je van een Free Style on Stage georganiseerd door de ouderwerking? Er schuilt heel wat talent bij leraren, leerlingen en ouders. Een avondvullend programma is verzekerd als je al deze talenten aanspreekt. Een leraar kan een stuk poëzie brengen. Een leerling kan van haar/zijn danskunsten laten genieten. Een ouder kan haar/zijn muzikale talenten tentoon spreiden, … Voeg daarbij de talenten van de leerling-presentatoren die het geheel aan elkaar praten en je hebt een geslaagde avond waar  leerlingen en ouders taliger door worden.

Aan de hand van het draaiboek vulden we de rechterkolom in met inspiratie voor een avond Free Style on Stage. Zo krijg je inspiratie en ideeën hoe je die Free Style on Stage kan aanpakken. Je hoeft uiteraard niet alle suggesties op te pikken, je kiest er maar uit. Veel plezier! Download hier het draaiboek Free Style on stage